domingo, 26 de noviembre de 2017

Projecte: La ruta literària

El passat dimarts 21 de novembre vam entregar i exposar el treball de la ruta literària on vam escollir Barcelona centre. Ho vam voler relacionar amb la setmana de la “La Pau” per conscienciar als nens i les nenes sobre les guerres que hi ha al món, parlar dels refugiats, els atemptats, etc. Un dels temes que destaquem és l’atemptat que va patir Barcelona el 17 d’agost de 2017. 
Aquesta consta de cinc parades: sortirem de l'escola i la primera parada és el Port de Barcelona, seguidament anirem a les Rambles i al Mural de Miró, després al Mercat de la Boqueria, la Catedral i per últim el Mural del Petó. En cada parada llegirem un poema i realitzarem una activitat relacionada amb aquest. 

Mapa de la ruta literària. Font: Elaboració pròpia


A més de planificar la ruta, també vam haver de realitzar activitats per abans i després d'aquesta, enfocades a la reflexió i a la creació d'un museu i d'un bloc d'aula entre tots. 

En definitiva, el que preteníem amb la ruta era conscienciar als nens i nenes sobre tot el que passa al món i va passar a Barcelona aquest estiu. Fer-ho a través d’una ruta literària ajuda als nens a conèixer la ciutat on viuen i a desenvolupar les diferents competències i continguts del currículum. 

sábado, 11 de noviembre de 2017

El text descriptiu

El passat dijous 2 de novembre vam treballar els textos descriptius a classe. Vam haver d’escriure un, el qual exposo corregit a continuació. 

El meu poble
Des de ben petita m’ha agradat anar al meu poble: Bedmar, situat a Jaén. Els meus avis viuen allà i sempre desitjo que arribin les vacances de Nadal i d’estiu per anar a veure’ls.
A l’hivern és un poble molt tranquil, ja que hi viuen poques persones i la majoria d’elles són persones grans. Està envoltat de muntanyes i d’oliveres per tots costats, que és el que més crida l’atenció. Quan fa molt de fred i plou, les muntanyes es tenyeixen de blanc i el paisatge és preciós.
A l’estiu, en canvi, el poble s’omple de gent. Hi va molta gent que com jo, té la família allà i va a visitar-la. També fan festes i l’ambient és molt animat. Sempre hi ha gent pel carrer, completament oposat al que passa a l’hivern, que no hi ha ningú i predomina la calma.
En definitiva, Bedmar és un poble amb molt d’encant on poder anar per desconnectar i descansar a l’hivern i no parar per casa i viure les festes a l’estiu, a més de perdre's fent excursions per les diverses muntanyes que l'envolten durant totes les èpoques de l'any. 
A l'hivern 
Font: elaboració pròpia

                                                A l'estiu                                         
Font: elaboració pròpia



domingo, 5 de noviembre de 2017

Quins objectius em plantejo per aquest curs?

Els objectius que em plantejo per anar assolint al llarg d'aquests mesos són els següents:

  • Millorar i perfeccionar en l’expressió oral i escrita de la llengua catalana
  • Interpretar, analitzar i produir diferents tipus de textos orals i escrits
  • Adquirir més seguretat a l’hora de parlar en públic
  • Conèixer i aprendre més vocabulari

De cara al final de semestre repassaré la llista per veure i analitzar quins objectius he assolit i quins no i perquè i esmentar i reflexionar sobre els punts forts que he anat assolint al llarg d’aquests mesos. 





Com escric i parlo el català

Sempre m’he considerat una persona amb bastant fluïdesa a l’hora de parlar el català, tot i que em costa fer una correcta pronunciació d’alguns sons consonàntics com la doble ela. A més, quan les converses són més informals (amics, companys de feina...) se m’escapen alguns castellanismes en determinades expressions que no sé traduir. Per tant, hauré d’anar practicar per anar corregint a poc a poc els errors del meu vocabulari.

D’altra banda, tot i ser castellanoparlant sempre se m’ha donat millor escriure en català. Com bé he comentat en altres entrades respecte a l’expressió escrita, no acostumo a fer gaires faltes quan escric, ja que procuro escriure les paraules correctament i revisar els textos més d’una vegada quan he acabat d’escriure.

Per tant, aniré practicant i millorant dia a dia per corregir els meus errors i arribar a ser una bona mestra pels meus alumnes.  



El paper de la cultura catalana

Des de ben petita m’ha agradat molt llegir. Sempre hi havia un llibre al meu escriptori per llegir una estona abans d’anar a dormir. És un costum que encara conservo, tot i que amb menys temps del que tenia abans. A l’escola i l’institut també vaig haver de llegir molts llibres obligatoris. A més, a 2n de batxillerat vaig cursar l’assignatura de Literatura Catalana on vaig haver de llegir moltíssim. Per tant, el fet d’haver llegit tant des de sempre m’ha ajudat en el meu aprenentatge de la llengua i en l’escriptura d’aquesta, ja que gairebé no acostumo a fer gaires faltes quan escric, he après el significat de moltes paraules i he adquirit molt vocabulari per poder desenvolupar-me i parlar correctament en català.

També m’agrada anar al teatre i veure exposicions en els museus, tot i que no ho faig amb gaire freqüència. Amb l’escola i l’institut anava molt a veure obres de teatre i museus. Aquestes dues també són una font d’aprenentatge perquè ensenyen històries com per exemple “La llegenda de Sant Jordi”.



Pel que fa als dibuixos sempre els he vist en català, és més, quan anava al meu poble de vacances se’m feia estrany escoltar-los i veure’ls en castellà. També escoltava música en català com la del Súper 3. Això m’ha ajudat a aprendre el significat de moltes paraules i a adquirir vocabulari per a poder expressar-me correctament.




En definitiva, el paper de la cultura catalana ha tingut un pes molt gran en el meu aprenentatge de la llengua catalana.  


sábado, 4 de noviembre de 2017

La meva biografia lingüística en català

Els meus pares són de fora i tota la meva família viu fora de Catalunya, per tant, no he parlat el català a casa. Tot i això, els meus pares són mestres i sempre m’han ensenyat el català com a segona llengua.

Pel que fa a les feines que he tingut, sempre he parlat el català: a les llars d’infants, casals d’estiu, fent de cangur... Tant amb els meus companys com amb els infants. Actualment treballo com a monitora de menjador on parlo en anglès, tot i que també en català i castellà. 

Amb els companys i les meves amigues de l’escola i l’institut sempre he parlat el català. En canvi, amb els meus amics de fora i amb els companys de l’altre grau en castellà.

Per tant, puc afirmar que sempre he tingut present totes dues llengües a l'hora de comunicar-me. 



Presentació

Hola! El meu nom és Laura Ruiz i visc a Barcelona. Sóc estudiant de primer d'Educació Primària a la Universitat de Barcelona. Vinc de cursar el Grau de Treball Social, tot i saber que no era al que realment em volia dedicar. Anteriorment, també vaig estudiar el Grau Superior d'Educació Infantil. He escollit estudiar Educació Primària com a segon grau perquè des de ben petita he volgut ser mestre, és pura vocació. M'encanten els nens i m'encanta ensenyar i transmetre tots aquells valors i coneixements que tinc a la meva butxaca i més. 

En el meu blog compartiré diverses entrades sobre l'assignatura de Llengua Catalana a l'Educació Primària: reflexions, valoració d'activitats i treballs, entre d'altres. 

Espero que us agradi!